Lluís Bertomeu Torner | ASPIRACIONS VALENCIANES CAP A EUROPA

Lluís Bertomeu Torner | ASPIRACIONS VALENCIANES CAP A EUROPA

L’atzar, la convicció i alguna porció de feliç irreverència m’han colocat com a candidat de la Comunitat Valenciana a la Coalició per una Europa Solidària (CEUS), aliança de partits referents de l’autogovern als seus respectius territoris, com són EAJ-PNV, Coalición Canaria, Proposta per les Illes Balears, Compromiso por Galicia, Geroa Bai i Demòcrates Valencians. Votar este 26 de maig a Demòcrates Valencians serà votar pel projecte d’una Europa plural i cohesionada, on la defensa dels interessos del Poble Valencià siga la única prioritat.

Demòcrates Valencians creu fermament en el Poble Valencià i les seues potencialitats, un poble amb identitat pròpia i que vol consolidar en seu previndre com a societat. Som un poble amb llengua, cultura, tradicions i història pròpia. L’aposta per l’aprofundiment de l’autogovern valencià la fem des del convenciment de la validesa del marc jurídic vigent, on l’Estatut d’Autonomía és l’expressió de la voluntat de convivència en llibertat i solidaritat dels valencians i valencianes. Açò és saber llegir els sentiments identitaris de les valencianes i els valencians: apostar per una societat civil forta superadora de la indiferència secular que patim tots els valencians al respecte de la nostra idiosincràsia.

És necessari valorar tot el que hem aconseguit junts en estes quatre dècades d’autogovern, no per a arrogar-nos mèrits o per a obtindre rèdits polítics, sinó per a confirmar que tot allò aconseguit és resultat de l’esforç i la il·lusió de tots. Per a valorar les nostres potencialitats, que també hui com ahir són moltes, igual que la voluntat de forjar un futur en comú. El Poble Valencià assenta les seues arrels sobre un passat històric memorable; amb una personalitat política i jurídica que va vore les seues primeres llums, fa ara quasi 800 anys, amb una història que s’estén al llarg dels segles sense extingir-se mai; viva sempre fins al present i amb visió permanent de futur.

Som hereus de la força de generacions de valencians i valencianes que han treballat per aconseguir un lloc més pròsper en el que viure i poder llegar als nostres fills. Comptem amb un gran patrimoni cultural, artístic i arquitectònic. Una àmplia xarxa d’infraestructures logístiques, així com de servicis públics i socials d’excel·lència. Però, per damunt de tot, tenim el potencial i el talent de cinc milions de valencians disposats a eixir avant i seguir emprenent.

Som hereus de la més noble tradició de solidaritat amb qui més ho necessita, perquè en la nostra terra es van crear les primeres institucions d’acollida a Europa per als desamparats. Som hereus d’una tradició artesana, comercial i industrial que va saber aprofitar la porta que ens brinda el Mediterrani en la seua evolució comercial i desenrotllament social, aconseguint gran prestigi a Europa, gràcies a tenaços empresaris i comerciants. Som hereus dels hòmens i dones que van ser capaços de convertir gran part de la nostra terra en fèrtils hortes i grans bancals fent un ús responsable de l’aigua, creant així una agricultura que ens va fer cèlebres i que arriba als nostres dies.

Vullc fer valdre la imatge de la Comunitat Valenciana, i que mai més siga posada en entredit. Ens sentim orgullosos de la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra terra i la nostra història. Estem orgullosos del potent entramat d’associacionisme civil, i del dinàmic i emprenedor teixit econòmic de la nostra societat. Perquè només des de la generositat, l’autoestima i la dignitat com a Poble podem continuar avançant. De la forma en què ho hem fet, gràcies al autogovern, amb l’aprovació de l’Estatut de Autonomia de 1982.

Vullc un finançament d’acord amb el nostre pes i necessitats, que reconega l’esforç de tots els que compartim esta terra i vivim en ella. Per a garantir així el desenrotllament i benestar de la nostra societat. Per a això, necessitem uns recursos econòmics que, sense comprometre el principi de solidaritat amb la resta de l’Estat, s’ajusten a principis d’equitat i justícia. Ara toca que la Comunitat Valenciana siga receptora d’eixa solidaritat que sempre hem eixercit.

Vullc una societat civil forta per a continuar creixent, generant ocupació i riquesa. Que aposte conjuntament per aconseguir les infraestructures, tant hídriques, com de transport, que necessitem per al nostre desenrotllament. I que s’articule especialment entorn del Corredor Mediterrani, com a eix vertebrador imprescindible per a la competitivitat dels nostres sectors econòmics. Una infraestructura que afecta i beneficia no sols a les regions de l’arc mediterrani, sinó a tot l’Estat i a la resta d’Europa gràcies a la seua excel·lent situació estratègica.

Vullc un suport unànim a la nostra indústria i als nostres sectors productius, des dels tradicionals als emergents, des de l’agricultura a la industria, perquè puguen augmentar en competitivitat, en productivitat, en innovació i en internacionalització. Perquè són imprescindibles per al creixement de la nostra empresa i l’ocupació estable en esta terra, generant una economia que es base en la investigació i el coneixement.

Vullc que avancem tots junts, des de la defensa conjunta de la construcció del Corredor Mediterrani, fins a la definició d’una política hidrológica estatal i europea que aporte l’aigua que necessita la nostra terra. Cap clar i cor fort. Vullc apostar per l’autogovern dels valencians: per un finançament just, pel dret a l’aigüa, pel corredor mediterrani cap a Europa i per la reafirmació de la nostra personalitat. Identitat pròpia i oportunitats per a tots. Pel progrés econòmic i social de la nostra terra i la seua gent. Per la consolidació de l’Estat Autonòmic al segle XXI. Per fugir dels debats estèrils i ser útil al Poble Valencià.

 

Lluís Bertomeu Torner