José Luís Gijón | Contra l’abocador

José Luís Gijón | Contra l’abocador

Ara fa cinc anys estàvem lluitant contra el macroabocador que se volia instal·lar en el poble de Llanera. La qüestió, com molts veïns encara recorden amb ràbia i també amb un orgull final, ens afectava a tota una comarca. No volíem ser la comarca del fem. De fet, cap comarca ho deuria ser. La tecnologia i la conscienciació de la ciutadania en qüestions com el reciclatge, el consum racional i el no balafiament de matèries primeres permeten que la quantitat de fem que enviem als abocadors siga cada vegada menor, però eixa, és altra història.

La nostra història, la dels veïns de Cerdà i de tota la Costera, està molt lligada a les lluites constants. No debades la nostra capital, Xàtiva, va renàixer de les cendres. Sabem reinventar-nos. Sabem lluitar.

I la lluita contra l’abocador de Llanera no va ser, al menys en el meu cas, una qüestió poc important. La salut dels nostres fills i el futur de la nostra terra estava en joc i no ho vam voler permetre, costara el que costara. Hui tenim les nostres consciències tranquil·les, netes, orgulloses. Els partits no poden estar al servici d’uns pocs, botant per damunt de la gent, així ho vaig entendre jo.

El macroabocador de Llanera representa el més lleig d’una època: especulació, interessos particulars, corrupció i una desconnexió terrible entre governants i ciutadans. Un grup de gent molt diversa, a la que ara com alcalde de Cerdà done les gràcies, vam parar una barbaritat per la que ens hagueren recordat els nostres fills, i els fills dels nostres fills.

La Costera, la volíem i la volem viva, combativa si cal. Cinc anys des d’aquella lluita que ens va unir com a comarca, com a poble. Ara l’experiència ens demostra que quan ens unim per una causa comú som imparables. Que l’experiència ens valga per a que no torne a passar. Volem un nou model de gestions de fem, i sobre tot ara i sempre, no al macroabocador.

José Luís Gijón, alcalde de Cerdà (ACCEDE-Demòcrates Valencians).