Càndid Penalba | De l’Espanya radial a l’Espanya circular

Corredor Mediterrani, Tren de la Costa, Tren de l’Altet, alta velocitat a Castelló, connexió de Vinaròs a Tarragona en rodalies. Si ens parem a parlar sobre la no liberalització de l’AP7 o de l’antiga carretera nacional des de Sueca a Gandia, que passa encara per dins de nuclis urbans com Oliva o Gata de Gorgos mai pararíem. Els sonen, veritat? Són només algunes de les reivindicacions que, any rere any, els valencians duem a terme sense massa èxit davant els polítics de diversos colors que governen des de Madrid. No tenim veu, i fins i tot a la veterana diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, li ho va tirar en cara a Baldoví per no haver sabut negociar els Pressupostos Generals i obtindre millores que, si ben no serien la solució a tots els nostres problemes, hagueren suposat una injecció molt positiva.
El conjunt d’Espanya ha de superar la vella idea de l’Espanya radial, on tot pansa per Madrid, i començar a pensar també en l’Espanya circular. No són, com volen alguns que pensem, idees contraposades. Com més, millor. Quant més sucre, més dolç.

Els valencians necessitem donar eixida a tots els productes que fabriquem en els nostres nombrosos clusters, des del tèxtil al taulell, passant per l’agricultura, i per què no, també necessitem facilitar encara més l’arribada de turistes. És esta última indústria la que mou gran part de la nostra economia, i a la qual hem de facilitar-li l’arribada de nous clients des d’Europa. La competència del nord d’Àfrica, quan s’estabilitzen, i els països del Mar Adriàtic serà cada vegada major.

Enfront d’açò hem d’estar preparats. No és de rebut, i açò sobrepassa a qualsevol ideologia política, que una capital del turisme com és Benidorm no estiga unida amb un tren competitiu, ràpid i útil amb altres ciutats com Dénia, Alacant o València. No pot ser que l’aeroport de l’Altet, un dels més competitius del Mediterrani Sud no tinga un tren de rodalies que ho connecte, almenys, amb Alacant.
Superar la idea de l’única Espanya radial, i començar a pensar també en l’Espanya circular, passant pel Mediterrani, el Cantàbric, i fins a amb França i Portugal és una tasca de tots, no solament dels valencians. Tirem la carn en el torrador, o ens transformem i som un país atractiu o ens condemnarem, amb sort, a l’ocupació estacional, la supervivència i la precarietat. Ara o mai.
Càndid Penalba, Vicepresident de Demòcrates Valencians