Demòcrates proposa aplicar un protocol de contenció per a combatre la Xylella

La formació política Demòcrates Valencians (DV) ha demanat a la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient l’adopció d’un protocol de contenció front a la Xylella, en lloc del que es pretén aplicar, d’erradicació. El partit considera que suposaria grans pèrdues econòmics per als llauradors i un desastre ecològic, especialment en la zona de la Marina, de difícil reparació.

Des del partit valencianista s’ha demanat a la Conselleria que, de la mà del Ministeri d’Agricultura, es faça un front comú per a reclamar en Brusel·les que s’estudie la viabilitat i la possibilitat de no arrancar els arbres que no estiguin estar infectats per la bactèria, i que només s’actue en aquells que sí que es detecte la presència real.

Desde Demòcrates s’ha volgut posar l’accent en el fet de que el protocol de contenció s’ha aplicat ja en zones com les Illes Balears, i que, d’aplicar-se, mitigaria els danys que patixen els propietaris afectats per este mal. Així mateix, des del partit centrista, s’ha denunciat que les indemnitzacions que s’estan oferint als llauradors no són suficientment quantioses com per a demanar-los arrancar els arbres que porten anys treballant.

D’esta manera, i després de reunir-se amb diferents representants de partits locals amb els quals DV manté una línia de treball continua, s’ha fet esta petició a la Conselleria. Així mateix, el partit aposta per seguir treballant en la investigació i en la millora de les anàlisis que detecten la presència de la Xylella.

Per a Demòcrates l’aplicació del protocol d’erradicació que vol dur avant la Generalitat suposaria una estocada mortal a pobles com Tàrbena on entre el 60 i 70% del terreny podria estar afectat, suposant l’arrancada dels arbres una baixada important del turisme rural, atret per la floració dels ametlers, els principals arbres afectats per la plaga.