Demòcrates demana una norma autonòmica per a protegir l’empedrat dels carrers de l’Horta

Demòcrates demana una norma autonòmica per a protegir l’empedrat dels carrers de l’Horta

El partit valencianista Demòcrates Valencians (DV) ha demanat al Consell de la Generalitat Valenciana una norma que unifique criteris i que protegisca l’empedrat que encara es conserva en molts pobles valencians.

Per a la formació, “l’empedrat forma part de la història de moltes localitats, els aporta caràcter propi i són ja quasi un signe d’identitat”. Demòcrates Valencians vol evitar que siga únicament l’ajuntament qui decidisca en última instància sobre este patrimoni per a evitar, asseguren, “casos com la polèmica que es va generar a Torrent mesos arrere amb l’asfaltat del casc antic, la de l’entorn del Mercat de Catarroja o destrosses com els quals es van donar en el municipi de Massanassa quan es van obrir forats per a cablejat i no es van reposar amb la rajola tradicional”.

El partit pretén posar en valor este paviment, que es remunta en la majoria de casos als inicis del segle XX i que afirma “suposa un atractiu per a moltes localitats”.

El secretari d’organització de Demòcrates, Sandre Llopis, assegura que, “s’han fet autèntiques barbaritats obrint canalitzacions en carrers empedrats i tapant-les posteriorment només amb ciment o asfalt, i actualment alguns projectes com la rehabilitació del casc antic de Torrent o la peatonalització del Carrer Major de Massanassa, han posat en perill este patrimoni que és de tots”. “No volem que passe com en El Cabanyal, on en el seu moment es va asfaltar el paviment històric i les vies del tren i ara ens lamentem per haver tapat una cosa que podria ser un gran atractiu turístic”.

Des de Demòcrates Valencians (DV) es demana al Consell que elabore un catàleg amb este tipus de vies i inste als ajuntaments a incloure plans de protecció, i també de recuperació, dels cascos antics dels municipis de la comarca.